Haber

Living Bay için dev adım

Körfez’in arıtma sürecinde büyük değer taşıyan Çiğli Atıksu Atıksu Arıtma Tesisi 4. Etap Projesi’nin temelini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer attı. Tesisin kapasitesini yüzde 36 artıracak yatırımla ilgili konuşan Lider Soyer, “Bu dönemde kirliliği halı altına süpürmek yerine kaynağında sıfırlayan kapsamlı ve yenilikçi bir yol haritası belirledik. Yaşayan Körfez seferberliği ile günü kurtarmıyor ama 50 yıllık bir planlamayla İzmir’in temel sorunlarından birine kalıcı çözüm üretiyoruz.”

 

İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 11 milyar 95 milyon lira gibi dev bir bütçeyle projelendirilen ve bilimsel planlamayla hazırlanan “Yaşayan Körfez” programı kapsamında Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4’üncü Etap inşaatına başlandı.

İzmir’in atıksu arıtma yükünün büyük kısmını taşıyan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini yüzde 36 artıracak olan 4. Etap inşaatının temeli törenle atıldı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

“11 milyar liralık seferberlik”

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaklaşık yarım asırdır devam eden İzmir’in en büyük sorununun Körfez kirliliği olduğunu belirtti. 50 yıllık kırgınlığın sonunu müjdeleyen en kıymetli anlardan birini yaşadıklarını belirten Önder Tunç Soyer, “Yaşayan Körfez seferberliğimiz bugün yeni bir aşamaya geçiyor. Bizi Yüzme Koyu hedefimize ulaştıracak en değerli yatırımlardan biri olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin dördüncü fazının temel atma töreninin tam ortasındayız. Titiz bilimsel planlamayla hazırlanan ‘Yaşayan Körfez seferberliği’ için ayırdığımız bütçe 11 milyar 95 milyon lira. Dördüncü Faz’ın tek başına arıtacağı kirli su miktarı 216.000 metreküptür. Tunç Soyer, “Böylece bu dönemde İzmir Körfezi’ni temizleyecek toplam arıtma kapasitesini 626 bin 400 metreküpten 978 bin 800 metreküpe, yani yaklaşık 1 milyon metreküpe çıkarıyoruz. İZSU’nun önümüzdeki dönemde yapacağı 100 büyük yatırımın toplam bütçesi yaklaşık 20 milyar lira.

 

“Körfez’deki kirliliğin kökünü kazıyacağız”

İZSU’nun yatırım bütçesinin yarısından fazlasının, İzmir kent merkezinin yarım asırdır bekleyen en büyük sorununu çözmek ve çocuklara temiz bir Körfez bırakmak için ayrıldığını anlatan Önder Tunç Soyer, “11 milyar 95’imizin özü bu. milyon liralık Living Gulf yatırımı… 50 yıldır Körfez’e akan kirlilik. Karadan, kıyıdan ve denizden kuşatıldık. Elbette bugüne kadar Körfez ile ilgili birçok çalışma yapıldı. Bunların bir kısmı tamamlandı, bir kısmı da tamamlanmadı. Emeği geçen tüm belediye başkanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu dönemde kirliliği halının altına süpürmek yerine, kaynağında sıfırlayan kapsamlı ve yenilikçi bir yol haritası belirledik. Karada, kıyıda ve denizde bir zincirin halkaları gibi uzanan on dev yatırımla Körfez’deki kirliliği kuşattık. Yaptığımız yatırımlarla İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin kökünü kurutuyoruz” dedi.

 

Koku şikayetlerindeki azalmayı grafiklerle anlattı

Koyun temizliği konusunda bir mucize beklememek isteyen Tunç Soyer, 50 yılın birikmiş derdini çözecek sihirli bir değnekleri olmadığını çok iyi bildiklerini ancak bu meşakkatli yolu yürümeye kararlı olduklarını vurguladı. Önder Soyer, bu yıl İZSU HİM Merkezi’ne gelen koku şikayetlerinin bir önceki yıla göre azaldığına dikkat çekerek, “Aradaki bu büyük farkın sebebi Yaşayan Körfez Seferberliğimizin hızlı sonuç vermesi. Tüm İzmirlilerin mekanı cennet olsun. Yaşayan Körfez Seferberliği’ni oluşturan 10 projemiz ilerledikçe bu şikayetlerin kısa sürede azaldığını ve hayatımızdan yok olduğunu göreceksiniz. Körfez’e inen kirliliğe vurduğumuz neşter Buca ve Çiğli’nin üst noktalarından başlayıp denize kadar uzanıyor.”

 

Yağmur suyu limitleri yapılarak tesisin ömrü uzatıldı

Körfez’e açılan 220 kilometrelik yağmur suyu sınırını son üç yılda tamamladıklarını anlatan Lider Soyer, yaklaşık 7 milyar liralık dev bir yatırımla 2023’te 270 kilometrelik yağmur suyu sınırını daha yapacaklarını söyledi. Yatırımların Balçova’dan Çiğli’ye kadar Körfez’i çevreleyen tüm merkez ilçeleri kapsadığını belirten Lider Soyer, “Çocuklarımıza temiz bir Körfez bırakmanın tek yolu kirliliğin kökünü kazımaktır. Bunu sağlamanın en önemli yolu ise bugüne kadar kimsenin uğraşmadığı yağmur suyu hatlarını tamamlamaktır. Bunu yapmazsak Çiğli Arıtma Tesisimiz hep tansiyon hastası gibi yaşayacak ve verimi düşecek. Yağmur suyu hatlarını yaparak bu değerli tesise gelen su miktarını da kısıtlıyor ve ömrünü uzatıyoruz.

 

“Kent merkezinde ekolojik bir koridor oluşturulacak”

Living Bay Seferberliği’nin ikinci adımının Körfez çevresindeki arıtma tesisleri heyetinin yürüttüğü çalışma olduğuna işaret eden Soyer, “Görevi devraldığımda Çiğli Atık Su Arıtma 1-2 ve 3. Bugün bulunduğunuz 604 bin 800 metreküp kapasiteli fabrika düşük verimle çalışıyordu. 250 milyon liralık revizyon projemizle bunu maksimize ediyoruz. Ayrıca Narlıdere’deki Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini membran biyoreaktör teknolojisi ile 36 bin 400 metreküp artırarak 21 bin 600’den 58 bine çıkarıyoruz. Karabağlar’da kurduğumuz İzmir’in ilk yer altı arıtma tesisinin kapasitesi 100 bin metreküp. Tesis, iç mekanlarda zaman zaman kokuya neden olan yavaş kanalizasyon akışını hızlandıracaktır. Öte yandan bu tesiste arıtılan atıksu Meles Çayı’na verilerek kent merkezinde ekolojik bir koridor oluşturularak Meles için tatlı su kaynağı oluşturulacak. 2026 yılında tamamlanacak olan 850 milyon TL’lik bu yatırımın bir diğer özelliği de EXPO 2026 projemizin ayrılmaz bir parçası olması.”

 

“Arıtma tesisi çevresinde çamur birikmeyecek”

2013 yılında devreye alınan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin çamur çürütme ve kurutma ünitesini elden geçirdiklerini ve kapasitesini artırdıklarını belirten Tunç Soyer, “800 milyonluk bu yatırım sayesinde arıtma tesisi çevresinde artık çamur birikmeyecek. . 20 yılda biriken çamuru 5 yılda tamamen bu bölgeden çıkaracağız. Kurutulan çamur çimento üretimi ve benzeri proseslerde yakıt olarak kullanılarak ekonomiye kazandırılacaktır. Ayrıca 604 bin 800 metreküp/gün kapasiteli Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi çıkışına 200 bin metreküp/gün kapasiteli geri kazanım ünitesi kurarak geri kazanılan atıksuları tarımsal ve kentsel kullanıma yönlendiriyoruz. 1 milyar liralık bu dev yatırım, Körfez kıyılarındaki balık ve balık stoklarının ekolojik olarak onarılması için tarihi bir değere sahip. Projemizin imalat ihalesi 2023 yılı sonunda yapılacak.

 

“Körfezde sığlaşmanın yol açtığı koku probleminin önüne geçiyoruz”

Yaşayan Körfez Seferberliği’nin üçüncü ve son ayağını denize müdahaleler şeklinde anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Şu anda Çiğli Arıtma Tesisi’nden arıtılan atık sular iç körfeze dökülüyor. 200 milyon liraya mal olan derivasyon kanalı açarak atık su deşarj noktasını değiştiriyoruz. Arıtılan tatlı suyu Eski Gediz yatağına oradan da Orta Koyu’na taşıyoruz. Böylece arıtılmış atıksuyun iç körfeze doğru olan koku basıncını ortadan kaldırmış oluyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın iznini müteakip inşaatına başlanacak olan projemizin inşaatı kısa sürede tamamlanacaktır. Son olarak Körfez’de sığlaşmanın yol açtığı koku sorununun da önüne geçiyoruz. Körfez’e akan akarsuların getirdiği tortu ile 0,5 metreye kadar sığlaşan derelerin çıkış ağızlarında deniz tabanını eksi 4 metreye kadar tarayarak kokuya neden olan maddeleri alandan uzaklaştırıyoruz.

 

“50 yıllık planlama ile kalıcı çözüm üretiyoruz”

Bornova Deresi, Bostanlı Deresi ve Cheesecioğlu Deresi çıkışlarında 420 bin metreküp tarama çalışması yaptıklarını anlatan Tunç Soyer, “Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi çıkış noktasındaki sığ alanın dibini de tarıyoruz. . Tarama çalışmalarından çıkan çamur ile Çilazmak Dalyan’ın rehabilitasyonunu sağlayacak ve Körfez’deki balık çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlayacağız. Bu konudaki izin süreçleri de İZSU Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir. Elbette bu yatırımların çok büyük bir maliyeti var. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun tüm kurumsal kapasitesini devreye alarak Living Bay Seferberliğini başlattık. 50 yıllık bir planlamayla İzmir’in temel sorunlarından birine günü kurtaran değil, kalıcı çözüm üretiyoruz.”

 

Tesisin arıtma kapasitesi artacak

11 milyar bütçeli Yaşayan Körfez Seferberliği’ni kendi imkânlarıyla tamamlayabileceklerini belirten Önder Tunç Soyer, “Geçen hafta Fransız Kalkınma Ajansı ile bu konuda bir niyet muhtırası imzaladık ve çok önemli bir çalışma başlattık. İzmir’e düşük faizli, uzun vadeli yatırım kredisi. Bu kredi sözleşmesinin kimsenin hatırına yapılmış bir lütuf olmadığını belirtmek isterim. İzmir’e taşıdığımız bu yatırım, Türkiye’deki ekonomik krize rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun mali disiplin ve güvenilirliğinin bir sonucudur. 4. Etap ihalesini 26 Nisan’da tamamladık. İnşaatımızın toplam maliyeti 600 milyon TL. Dördüncü Faz tamamlandığında tesisin günlük arıtma kapasitesi 216.000 metreküp artarak 820.000 metreküpe ulaşacak ve tesisimiz Türkiye’nin en büyük atıksu arıtma tesisi unvanını alacaktır.

 

“Planlarımızı İzmir’i körfezi ile barıştırmak üzerine kurduk”

Tüm İzmirlilerin de rahat etmesini isteyen Tunç Soyer, “İZSU faturaları ile toplanan fiyatlar sadece verilen hizmetin değil, bu devasa bütçeli yatırımların da kaynağı. Yani ödediğiniz her kuruşu hizmet olarak her birinize en samimi yatırımlarla harcıyoruz. Üstelik sadece bugün ve sizin için değil, bu şehrin geleceği ve çocuklarınız için de. Körfez kirliliğini kökünden çözmek için gerekli tüm adımları birer birer atıyoruz. Takvimimiz günden güne çalışmaya devam ediyor. İzmir’de hayatı seçtik. Tüm planlarımızı İzmir’i körfeziyle barıştırmak üzerine kurduk. Bu yolda hep birlikte ve emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz.”

 

“Çevre kirliliğinin önlenmesinde bu tesis çok önemli”

Çiğli 4. Etap Projesi’nin üretim düzenlemesi ve proje yönetimini üstlenen Arbio Gaz Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzolluoğlu, bu tesisin çevre kirliliğini önlemedeki değerine değinerek, “Çevre yatırımları görülüyor, tanınmayan yatırımlar Medeniyetimiz için gerekli, etkileri ve faydaları uzun yıllar boyunca görülebilen, hayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz için gerekli olan yatırımlardır. Bir arıtma tesisinin çalışır durumda ve başarılı olabilmesi için ekipmanlarının kaliteli olması, az enerji tüketmesi ve tesisin sürdürülebilir olması gerekmektedir. İyi kurulmuş bir tesisin sadece düzenli olması değil, aynı zamanda iyi işletilmesi de gerekir. Bu projenin başarıyla yürütüleceğine, uzun yıllar sorunsuz çalışacağına ve İzmir’e hizmet edeceğine inancımız tamdır” dedi.

 

bölgeyi keşfet

Başkan Soyer daha sonra bölgede incelemelerde bulundu. Arıtma tesisi atık sularının deşarj edildiği alana giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, burada yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Yaptığımız set ile tüm suyun tarafı değişti. 40 metre genişliğinde 4 kilometrelik kanal açıldı. Tesisin çıkış noktasından yeni bir derivasyon kanalı açılacaktır. Ve suyun derivasyonu orta Körfez’e değil, Dış Körfez’e sağlanacak. Bu da kıyıda yaptığımız düzenlemelerden biri. Bu bizim için bir hayal değil. Sadece yüzmeyelim, zıplamayalım, eğlenmeyelim. Gelecek nesillerin sağlığı ve konforu için değerlidir. Eğer bir Saf Körfez oluşturabilirsek şehrin cazibesini daha da artırmış oluruz. Koku sorunu tarihe karışacak. Koy yüzülebilir hale gelecek. Körfez’de eskiden denizde yüzmek mümkündü. 50 yıldır giremiyor. Bunu değiştireceğiz. Körfez’i yaşanabilir ve yüzülebilir bir Körfez haline getireceğiz” dedi.

İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, “Bilimsel çalışıyoruz. Biz teknik bir kurumuz. Bilimsel veriler ışığında çözümler üretiyoruz. Artık gündemimizde koku yok, yeni projeler var.”

Konuşmaların ardından projenin temelleri atıldı. Lider Soyer daha sonra bölgede incelemelerde bulundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort