“Hırvat aşçılar için Türk tarifleri” kitabı Hırvatistan’da tanıtıldı
Franka Miriam Brückler’in kaleme aldığı “Hırvat aşçılar için Türkçe tarifler” kitabı Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de tanıtıldı.
Hırvat Türk Dostluk Derneği (HTUP) tarafından “Hırvat aşçılara Türk tarifleri” kitabı Zagreb’deki Yunus Emre Enstitüsü’nde (YEE) tanıtıldı.
Sunuma katılan Türkiye’nin Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran, “Güzel Türkiye’mizin ve Anadolu’muzun nadide ve lezzetli yemeklerini Hırvatistan’daki değerli dostumuzun kaleminden okumaktan gurur duyuyoruz. Ortak sözlerimiz var, ülkelerimizin mutfaklarıyla da gurur duyuyoruz. Ortak unsurlarınız olduğunu biliyorum.” terimini kullandı.
Türk kültüründe sofrada birlikte yemek yemenin değerli olduğunun altını çizen Kıran, Türk Mutfağı Haftası’nın her yıl 21-27 Mayıs tarihlerinde kutlandığını kaydetti.
Zagreb YEE Koordinatörü Fuat Korkmaz da Türkiye’de ve Hırvatistan’da sarma, krema, dolma gibi isimlerle aynı adı taşıyan yiyecekler olduğunu belirtti.
HTUP Başkanı Goran Beus Richembergh, söz konusu kitabın Hırvatistan’daki ilk Türkçe yemek tanımları kitabı olduğuna dikkat çekerek, Brückler’in yazdığı kitapla Türk yemeklerini Hırvatistan’a yaklaştırdığını söyledi.
Brückler, Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerde gördüğü Türk gastronomisinin bölgeden bölgeye farklılık göstermesine şaşırdığını vurguladı.
Programın sonunda katılımcılar, Brückler’in kitabında da yer alan börek, kızamık ve baklavadan tatma fırsatı buldu.